spelindustrin främjar jobb för landsbygden

Få industrier kan sägas ha en positiv påverkan på arbetsmarknaden i landsbygden men det finns undantag. Det är positiva nyheter i sig men ännu bättre blir det när vi också ser att möjligheterna blir fler och fler. I takt med att våra liv går online och mer och mer förlorar sin lokala förankring så öppnas också arbetsmarknaden upp.

Fler får möjligheter. Fler nås och inkluderas när orten vi bor i förlorar sin krona som arbetsmarknadens tronsättare. När jobbet inte längre kräver en ort blir färre excluderade från arbetsmarknaden. Det är inte längre lika viktigt var man bor. Det kan t om vara en fördel att bo på landsbygden, såvida det finns tillgång till bra internet. Detta är nämligen förutsättningen för denna artikel.

Jobben vi pratar om finns nämligen online. Det finns fortfarande några som pratar om ”riktiga” jobb, det vill säga de som kräver att man visar upp sig fysiskt åtminstone några gånger per månad eller vecka, och jobb ”online” – som om jobben online inte skulle vara ”riktiga”.

Snarare är situationen en helt annat. Jobben online blir allt vanligare och att arbeta hemifrån, online, kommer snart att vara normen inom ett stort antal yrken. Till dessa räknas jobb som översättare, text och manusförfattare, spelutvecklare, försäljare, personlig rådgivare, kundservice och telemarketing, webdesigner, grafisk designer och många fler. 

Redan 2015 löd nyheterna i Sverige att vi arbetar hemifrån men man syftade då på möjligheten vissa arbetsgivare gav att utföra en viss del av sina arbetsuppgifter hemifrån. Idag är situationen en annan. Idag talar vi om jobb som enbart existerar online. Sociala medier har öppnat upp för det självklara att sitta på en strand och jobba. Överfyllda instagram konton visar på tår nedgrävda i sanden med jobbet i laptopen över knäna. Ingen ifrågasätter längre ”tilliten” mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Det behövs inte. Vi har skjutit på ramarna för vad som betraktas som arbete och inte många bryr sig längre om var ifrån jobbet görs, så länge som det görs.

Faktum är att arbetsgivarna är glada. Produktiviteten skjuter i höjden, sjukskrivningarna minskar och alla är glada. Även folk på glesbygden. Nu finns det jobb. Betalningen sker kanske via PayPal istället för till det vanliga lönekontot på Sparbanken och chefen pratar kanske engelska istället för svenska men detta är små uppoffringar i jämförelsen mot att äntligen ha ett jobb man gillar. 

Den gamla svengelskan tränas snabbt upp och när man väl lärt sig att söka jobb på utländska rekryteringssidor som Upwork och Fiverr så sköter resten sig av bara farten. 

Idag finns det jobb online inom nästan allting. Ja vissa jobb kommer ju alltid att kräva åtminstone en viss närvaro. Att fixa någons stop i avloppet på distans ligger ännu på framtiden och tur är väl det. Att jobba online passar inte alla. Det kräver ett stort lass av självdisciplin, struktur eller som man sa förr, ordning och reda. 

Flera av jobben kräver att man registrerar sig som egen företagare vilken kräven en viss mått av administration bara det men i takt med att jobben blir fler hoppas vi att den svenska arbetsmarknaden ska anpassa sig och göra det byråkratiskt enklare för denna typ av jobb. Att det är skillnad på att arbeta som översättare åt några företag i världen mot att driva en lokal pizzera borde också reflekteras i skattemyndighetens regler. Att freelansa ska vara lätt och obyråkratiskt för det ger jobbmöjligheter åt folk som bor där det inte finns några ”riktiga” jobb.

Min egen väg till en karriär online började faktiskt på Malta, där jag under några år i ungdomen arbetade för några olika svenska spelbolag. Faktum är att spelindustrin främar arbetsmarknaden på landsbygden. Strömmen av lediga jobb inom kundsupport för spelbolagen världen över sinar aldrig. I den heta debatten kring spelbolagens vara eller icke vara glöms detta ofta bort. Själv är jag en av dem som värnar om en sund och hälsosam spelmarknad. Ja, jag tror det är fullt möjligt!

Idag bevakar jag den svenska och internationella spelindustrin för uppdragsviare som Svennecasinos.com, svarar på frågor på Reddit och lanserar nyhetsartiklar till den internationella affärsvärlden rörande våra stora svenska aktörer inom spelindustrin. Vinteråret tillbringar jag med familjen i värmen i söder och under sommaren skriver jag från den svenska landsbygden, med öppna fält och djupa skogar mellan mig och grannarna.

Internet finns det tack och lov, annars vore prognosen för en växande arbetsmarknad för landsbygden betydligt mindre optimistisk.